Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zasedání řídící skupiny Evropských referenčních sítí pro vzácná neurologická onemocnění

19. 6. 2019

Anotace ze zasedání řídící skupiny Evropských referenčních sítí
pro vzácná neurologická onemocnění

červen 2019, Siena

                V rámci III. výročního zasedání sekce Vzácných neurologických onemocnění Evropských referenčních sítí (dále jen angl. zkratka RND of ERN) proběhlo ve dnech 16.-19. června 2019 III. výroční zasedání sekce RND of ERN.  Lídrem této sekce je německá universita v Tübingenu. Jednání se zúčastnili i zástupci Spolku pro Atypické Parkinsonské syndromy.

Řídící výbor českého Spolku pro atypické Parkinsonské syndromy (dále jen Spolek APS) se od počátku své existence (říjen 2018) zasazoval o výrazné a komplexní povýšení problematiky atypických parkinsonských syndromů, zejména multisystémové atrofie do programu sekce vzácných neurologických onemocnění. Tato sekce dosud zjevně zaostává jak v části vědecko-výzkumné, tak i klinicko-sociální oblasti, nehledě na nepatrnou komunikaci s farmaceutickým průmyslem. V porovnání s jinými diagnózami vzácných onemocnění čelí tato podskupina i vážné výzvě týkající se zjištění a vytvoření širší členské pacientské základny nejen v českých, ale i celoevropských podmínkách v porovnání se širokým zájmem cca 15 renomovaných neurologických specializovaných klinik, které se na řešení vzácných onemocnění aktivně podílejí.

 Z pacientského (pečovatelského) hlediska nejede o „nábor“ pacientů, ale o aktivní zapojení pacientů do sdílení lékařských a sociálních poznatků, vytvářejících potřebné zázemí k aktivnímu prosazování zájmů pacientů na zvýšení jejich podílu na klinických studiích multisystémové atrofie (atypických parkinsonských syndromů), na řešení lékařských a sociálních potřeb pacientů/pečovatelů přesahujících zájem nebo možnosti národních klinických pracovišť. 

Zástupci českého Spolku APS se významně angažovali v diskusích nad současným stavem a přispívali náměty na řešení problémů této podskupiny. 

Na III. výročním zasedání RND of ERN v Sieně se zástupci Spolku APS zúčastnili také separátního zasedání pacientského hnutí pro vzácná onemocnění operujícího pro záštitou Evropské komise, tj. Evropským advokátním/ochranných hnutím (angl.zkratka ePAGs). Došlo k personálnímu a institucionálním ustavení „řídícího výboru ePAGs of RND“ vč. personálního obsazení. JUDr. Lubomír Mazouch - zástupce Spolku pro APS - je členem tohoto výboru.

Spolek pro APS v těchto krocích spatřuje reálnou cestu k prosazování a obhajobě zájmů českých pacientů s atypickými parkinsonskými syndromy, které jsou jinak v českých podmínkách krajně limitovány.

         

autor L.Mazouch