Jdi na obsah Jdi na menu
 


Daňové připomenutí

9. 5. 2019

Věděli jste, že pravidelným nebo jednorázovým darem můžete snížit svůj daňový základ?

Podmínky pro Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a pro zaměstnance

Od základu daně mohou fyzické osoby (včetně zaměstnanců) odečíst hodnotu darů, pokud úhrnná hodnota darů ve zdaňovacím období (kalendářní rok) přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) uplatňují odpočet darů z daní přímo ve svém daňovém přiznání.
Zaměstnanci, kteří si podávají vlastní daňové přiznání, uplatní odpočet obdobně jako OSVČ – tedy ve svém daňovém přiznání. Zaměstnanci, jimž daňové vyrovnání zpracovává zaměstnavatel, předkládají potvrzení o poskytnutí daru své mzdové účtárně jednou ročně, nejpozději do poloviny února, a to za celý předchozí rok. Snížení daňového základu se následně projeví v rámci daňového vyrovnání
v březnové výplatě.

Podmínky pro právnické osoby

Od základu daně mohou právnické osoby odečíst hodnotu darů, pokud hodnota daru činí alespoň 2000 Kč. V úhrnu lze odečíst nejvýše 5 % z již sníženého základu daně.

  • Spolek pro atypické parkinsonské syndromy nabízí dárcovským firmám prostor na umístnění jejich loga na webu Spolku, v publikacích a jiných materiálech či akcích Spolku.

  •  Vaše firma může své dárcovství pro Spolek prezentovat i na svých webových stránkách a ve svých materiálech.

Spolek pro atypické parkinsonské syndromy je osvobozen od daně darovací. Veškeré dary, které Spolek získá, jsou tedy využity v plné výši.

 

Pokud nám přispíváte poprvé, budeme rádi, když nám zašlete na náš email apsz@seznam.cz kontakt na vás, abychom v případě vašeho zájmu dohodli podrobnosti Potvrzení o daru / Darovací smlouvě.

Daňové potvrzení vystavujeme souhrnné v lednu následujícího roku, ale můžeme ho vystavit i jednotlivě. Pokud o něj máte zájem, prosím kontaktujte nás na emailu apsz@seznam.cz