Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání na neurologické klinice VFN

2. 5. 2022

Ve smyslu nedávno zveřejněných informací o novele českého právního řádu ve prospěch zakládání CENTER vysoce specializované péče, se uskutečnilo bilaterální pracovní setkání a výměna názorů na proces možné transformace a ustavení centra specializované péče pro vzácná neurologická onemocnění.

Neurologická klinika VFN jako špičkové univerzitní centrum je od prvopočátku implementace citovaného euro-unijního programu zainteresovaným členem evropských referenčních sítí se specializací na Multisystémovovu atrofii, Progresivní supranukleární obrnu, Huntingtonovu chorobu a Dystonii.  Formou gentlemenské dohody byly navrženy závěry o zpracování a předložení seznamu českých pacientů v péči NK VFN Praha s těmito diagnózami do centra sekce Vzácných neurologických onemocnění v německém Tübingenu, které plni roli lídra řešení této problematiky v blízkém možném termínu. Ze strany kliniky bylo poukázáno na potřebnost a vhodnost intenzivnější presentace spolkové činnosti adresované zainteresovaným osobám se vzácnými neurologickými chorobami, zejména z okruhu diagnózy Atypických parkinsonských syndromů.

Ve stručnosti si obě strany potvrdily náročnost zadání vytvoření Centra, které by mělo plnit roli národní institucionální formy Evropských referenčních sítí a vytvořit tak prostor pro plnění smluvního závazku o spolupráci. Bylo ujednáno pokračovat v takto nastoleném dialogu.