Jdi na obsah Jdi na menu
 


Post COVIDOVÁ ochrana

31. 3. 2022

Nová politická reprezentace přistupuje k uvolňování ochranných a preventivních protiepidemických opatření. Kopíruje se tak tendence i v řadě evropských zemí. Žel společným znakem je vytváření iluze o překonání globální pandemie. Při monitorování těchto tendencí, zejména v zahraničí, je však nadále patrný rozdíl mezi názory a volenými nástroji řešení lékařských specialistů a politických representací. Zahraniční zdroje odkazují na skutečnost, že nebyly a dosud nejsou k dispozici řádné analýzy příčin a vlivu spouštěčů nákazy a stále není k dispozici účinná vakcína. Vyslyšení volání po vyšší míře proočkování sice zvyšuje míru protilátek, ale ukazuje se to stále jako vážný meritorní problém.

V Řídícím výboru Spolku pro APS jsme názoru a obracíme se nejen k našim členům, a to zejména k pacientům s Multisystémovou atrofií, k zachovávání vyššího standardu preventivní ochrany s ohledem na respiračních syndromy našich pacientů, které pro ně představují až fatální nebezpečí.

Nadále trvá poměrně vysoká obsazenost specializovaných respiračních ústavů evokujících častý etický problém aplikace nákladných respiračních ventilátorů i u seniorů. Situace v případech našich pacientů je znásobena jejich vyšším věkem a jistou mírou přehlížení jejich potřeb. Nota bona naprostá většina z nich zůstává v domácí péči, kde získání takového plicního ventilátoru je podmíněno řadou vysoce specifických podmínek, znásobených složitým procesem správního řízení, což následnou léčbu ještě více zatěžuje a komplikuje. Taková léčba probíhá v domácím prostředí, kde v naprosté většině případů pečovatelé nejsou nikterak odborně proškoleni a pacienti jsou v péči svých příbuzných či věkových vrstevníků.

Obracíme se nejen na pacienty s Multisystémovou atrofií, aby již od nejranějšího stádia choroby tuto situaci nepodceňovali a čelili často nesolidární části společnosti a zůstávali u zachovávání přísných hygienických a protiepidemických opatření v zájmu ochrany svého zdraví.