Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání na Pacientské radě VZP

26. 10. 2022

         Na výzvu Koalice pro život byl zástupce spolku pro APS přizván na zářijové zasedání Pacientské rady Všeobecné zdravotní pojišťovny k bodu programu „interpretace a praktické postřehy z implementace metodického pokynu VZP k nové možnosti poskytnutí Domácí úplné plicní ventilace (DUPV) neurologickým pacientům s fatální MSA v domácí péči. Tento metodický pokyn je více méně akceptován i dalšími zdravotními pojišťovnami.

         V podkladech Spolku se odkazovala na ne zcela transparentní aplikaci citovaného pokynu nově dostupné pomůcky pacientům se vzácným onemocněním čelících vážným respiračním potížím. Metodický pokyn kombinuje operativní klíčová lékařská rozhodnutí s prvky správního řízení tedy s praktickými byrokratickými prvky v řadě případů na hony vzdálenému lékařským a pečovatelským potřebám dotyčných pacientů. Návazně na krátkodobou intenzivní klinickou terapii vzniká potřeba pacienty následně intenzivně hospitalizovat až na několikaměsíční dobu na specializovaných respiračních klinikách, což je mimo lékařské a pečovatelské dimenze spojeno s poměrně vysokými finančními náklady.

      Přítomní specialisté VZP vyložili situaci se zcela novým vstřícným přístupem k pacientům s respiračními obtížemi. Metodický pokyn byl zpracován ve spolupráci s řadou lékařských specialistů, ale i sociálních služeb. Dle jejich názoru není třeba jeho obsah interpretovat dogmaticky a detailně. Přizvání správních (samosprávných) orgánů je na úvaze ošetřujících neurologických specialistů. Psychiatrické vyšetření rodinných příslušníků-pečovatelů je podmínkou záruky k ovládání plicní ventilace. 

         Dlouhodobý pobyt na následné intenzivní respirační klinice je spojen nejen s ověřením vhodnosti nasazení Domácí úplné plicní ventilace ("DÚPV"), ale i s teoreticko-praktickým zácvikem laických pečovatelů ze strany rodinných příslušníků. Tedy naplněním vzdělávací dimenze, kterou pečovatelé o pacienty v domácí péči od prvopočátku postrádají a oprávněně očekávají od vznikajících oddělení podpory pacientů a paliativní péče. Ale ty jsou soustředěné jen na klinickou péči. Sociální šetření závisí na úvaze k posouzení adaptace bytových podmínek pacienta s DÚPV a připraveností rodin na přijetí pacienta s DÚPV do domácí péče.  

         Od propouštěcích respiračních klinik je třeba trvat na smluvním sjednání jmenovité transportní sanitní služby na následné převozy pacienta s DÚPV v domácí péči na rozmanitá klinická krátkodobá vyšetření. Jiné sanitní vozy mohou pacienta s DÚPV (i bez kyslíku) dle jiných regulí odmítnout.

         Představitelé VZP k častým případům, kdy stávající praktický lékař neakceptuje svůj podíl na další péči o pacienta s DÚPV dodali klíčovou připomínku o potřebě neprodleného kontaktování kterékoliv pobočky VZP k pomoci na vyhledání nového praktického lékaře. 

    Domácí úplná plicní ventilace tak představuje významnou pomoc v řešení kvality života pacienta s fatálním vzácným neurologickým onemocněním a pro předpokládané rozšíření pomoci pacientům s tímto druhem onemocnění je skutečným přínosem.