Jdi na obsah Jdi na menu
 


EURORDIS

1. 6. 2023

Vůdčí ideou projektu pacientské organizace EURORDIS pro vzácná onemocnění působící pod záštitou Direktoriátu Evropské komise pro zdraví (DG Santé) je poskytnutí možnosti k vyjádření pacientů, resp. jejich pečovatelů a nastolení dialogu k medicínské dimenzi a postupům léčby a péče o pacienty s tou kterou fatální diagnózou.  

            Základní struktura unijní „Pacientské cesty“ (angl. Patient Journey) je modelový návrh ve struktuře 4 klíčových zadání (onemocnění, role kliniky, limitů řešení a cílů) ve vazbě na 4 parametry tj. (prvních příznaků onemocnění, diagnostiku, léčbu a monitorování vývoje onemocnění) obsahující lékařská a samostatná pacientská stanoviska k onemocnění. 

 

Pacientská cesta - u diagnózy Atypických Parkinsonských Syndromů (APS) v českém zdravotně – sociálním prostředí

 

            Nejen zainteresovanou pacientskou a pečovatelskou veřejností v problematice vzácných (nevyléčitelných, fatálních) onemocnění v posledním období se týká i problematiky péče o pacienty mimo klinické hospitalizace.

            Shodou okolností se prolínají jak tuzemská tak zahraniční dimenze ve formě implementace Programu EU pro vzácná onemocnění*1/ (např. Zpráva o provádění sdělení Komise o vzácných onemocněních: výzvy pro Evropu [KOM(2008) 679 v konečném znění], doporučení Rady ze dne 8. června 2009 o akci v oblasti vzácných onemocnění (2009/C 151/02 či Směrnice 2011/24/EU Evropského parlamentu a Rady z 9. března 2011 „uplatňování práv pacientů v přeshraniční lékařské péči“) v období počátku transpozice tohoto programu do národních zdravotních systémů. 

            Legislativní rámec citovaného Programu EU předpokládá a formuluje zadání i pro zapojení pacientů /resp. jejich pečovatelů. Institucionálním zástupcem pacientů je výše citovaný EURORDIS prostřednictvím skupin ePAGs - evropských pacientských ochránců (advokátů) působících při každé jedné sekci Evropských referenčních sítích (angl. European References Network- zkr. ERN) a národních pacientských organizací. Díky iniciativě zainteresovaných českých protagonistů existuje od 1.ledna 2022 v českém právním řádu samostatná právní úprava, která by měla ERN transponovat do českého prostředí ve formě Center vysoce specializované péče.     

 

            Je záměrem Řídícího výboru Spolku pro APS přispět k rozšíření povědomí a informovanosti o této problematice, která ke klíčové lékařské dimenzi se sebou nese i sociální dimenzi. Nejde ani o ucelené stanovisko celého Spolku, ale o poznatky pacientů a jejich nejbližších pečovatelů. Budou vítány i komentáře a příspěvky z kruhů pečovatelských služeb, odborných zdravotních služeb, poskytovatelů vysoce specializovaných služeb apod. Není ambicí poskytnout ucelený vyčerpávající přehled, ale sdílet poznatky pacientů, kteří po dobu svého onemocnění nemusí zůstávat dlouhodobě v klinické péči, ale přejí si - a nejbližší rodinní příslušníci jim nezištně poskytují - být v péči domácí.

 

            Sériově zveřejňované aspekty pacientské cesty hodlají reflektovat pečovatelské osobní poznání o pacienta s neurodegenerativním vzácným onemocněním.